Podstawą każdego dobrego wypieku jest jego baza. Odpowiednio dobrana może nadać smaku lub zepsuć wspaniałe ciasto. Kiedy robimy piernikowe batoniki, pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić jest więc jego „podstawa”. Aby to zrobić, możemy użyć przepisu na podstawowe pierniczki. Należy wymieszać ze sobą mąkę, imbir, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Następnie należy dodać masło i brązowy cukier. W przypadku masła musimy je ubić, aż będzie kremowe i gładkie. Brązowy cukier musimy wymieszać widelcem, aż będzie dobrze połączony. Kiedy mamy gotowe ciasto, rozwałkowujemy je na blasze do pieczenia. Następnie musimy włożyć je do lodówki na około 20 minut. Ciasto musi być zimne, aby stało się lekko kruche. .

Masa piernikowa

Masa piernikowa stanowi centrum piernikowego wypieku. Jest to słodka i przyprawiona masa, która odpowiedzialna jest za nadanie charakterystycznego smaku piernika. Kiedy robimy masę piernikową, najpierw musimy zrobić syrop imbirowy. Robiąc syrop imbirowy, pamiętaj, że im więcej imbiru użyjesz, tym ostrzejszy będzie smak. Aby zrobić syrop, musimy wymieszać razem wodę, imbir i cukier w rondlu. Kiedy cukier się rozpuści, wyłączamy ogień i zostawiamy syrop do ostygnięcia. Następnie możemy wlać syrop do masy piernikowej. Kiedy masa piernikowa jest gotowa, musimy dodać jajka. Jajka nadadzą piernikowi charakterystyczny korzenny smak i uczynią go słodszym.

Polewa

Polewa do pierniczków jest mniej więcej taka sama jak polewa do piernikowych ludzików. Nadaje ona batonom chrupiące i korzenne wykończenie. Przygotowując polewę, musimy wymieszać ze sobą cukier, cynamon, masło i kokos. Kiedy polewa jest gotowa, możemy użyć widelca, aby posypać nią piernikowe batoniki.

Te batony wielu smakoszom przypominają smak piwa imbirowego bez alkoholowej woni. Sprawdzają się zarówno w okresie świątecznym, jak i o każdej porze roku. Możesz pokroić je na kwadraty i dać jako prezenty lub cieszyć się nimi jako smacznym przysmakiem.