Kto nie kocha chlebka bananowego? Jest wilgotny, słodki i aromatyczny, z odpowiednią ilością przypraw. To jest najlepszy przepis na chlebek bananowy, który nasi czytelnicy wprost uwielbiają! Każdy, kto spróbuje tego przepisu na chlebek bananowy, zakochuje się w nim Chlebek powstaje w około 30 minut i ma tylko 6 składników. Jest również bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga użycia miksera ani specjalnego sprzętu.

Kilka słów o składnikach

Banany – Wszystkie odmiany bananów są świetne do pieczenia. Możesz użyć mieszanki dojrzałych i niedojrzałych bananów, aby uzyskać bardziej intensywny smak. Dojrzałe banany dadzą słodszą i bardziej miękką teksturę, podczas gdy niedojrzałe dadzą gęstości.

Mąka – Wolimy używać mąki uniwersalnej, jest łatwa do znalezienia, ma niską zawartość glutenu i najlepiej sprawdza się przy pieczeniu.

Jaja – Jaja nadadzą chlebkowi bananowemu strukturę i pomogą mu wyrosnąć. My wolimy używać dużych jaj, ale możesz użyć średnich lub bardzo dużych, jeśli tylko takie masz.

Cukier – Możesz użyć całego cukru granulowanego lub mieszanki cukru granulowanego i brązowego. Brązowy cukier doda więcej smaku i wilgoci do chlebka bananowego. Granulowany cukier da bardziej kremową i lżejszą teksturę, podczas gdy brązowy cukier da bogatszą i kruchą teksturę.

Proszek do pieczenia – Proszek do pieczenia jest jednym ze składników, który pomaga chlebkom wyrosnąć. Możesz użyć zarówno sody oczyszczonej, jak i proszku do pieczenia do tego przepisu.

Sól – dodaje smaku i pomaga zrównoważyć słodycz w tym przepisie.

Cenne wskazówki

  • Banany powinny być dojrzałe – w przeciwnym razie smak i tekstura chlebka bananowego będą zbyt łagodne. Upewnij się, że naprawdę dobrze rozgniatasz banany przed dodaniem ich do ciasta.
  • Rozgrzanie piekarnika przed pieczeniem pomoże chlebkowi bananowemu wyrosnąć i upiec się równomiernie.
  • Czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika. Sprawdzaj bochenki w podanym czasie i włóż drewniany szpikulec do środka bochenka, aby sprawdzić, czy są w pełni upieczone.
  • Możesz zastąpić połowę klasycznej mąki mąką pełnoziarnistą, aby uzyskać zdrowszą wersję tego chlebka bananowego.

Mieszanie i pieczenie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Rozgnieć banany naprawdę dobrze przed dodaniem ich do ciasta. Dodaj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, sól i dobrze wymieszaj.
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i dodaj do masy. Mieszaj do momentu połączenia – nie przesadzaj z mieszaniem.
  • Wlej ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek. Posyp posiekane orzechy włoskie, aby uzyskać chrupiącą teksturę.
  • Piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka chlebka bananowego wyjdzie czysta.
  • Ostudź chlebek bananowy przez około 5 minut, zanim zdejmiesz go z patelni.

Wariacje

  • Dodaj odrobinę rumu do ciasta, aby nadać temu chlebkowi bananowemu dorosły charakter.
  • Możesz również dodać posiekaną czekoladę do ciasta, aby uzyskać pyszny czekoladowy chlebek bananowy.
  • Dodaj kilka łyżek posiekanych suszonych owoców (np. rodzynek lub moreli), aby uzyskać chlebek bananowy z owocowym akcentem.
  • Zastąp połowę mąki mąką pełnoziarnistą, aby uzyskać zdrowszą wersję tego chlebka bananowego.