Jabłka to bez wątpienia jedne z najbardziej wartościowych owoców. Zawierają mnóstwo błonnika i przeciwutleniaczy, a także witamin takich jak C, K, E – dlatego powinno się je jeść sezonowo. W obecnych czasach paradoksalnie bardzo trudno o owoce, które nie są pryskane chemią. Należy wybierać takich producentów, którzy opryski ograniczają do minimum. Wiadomo, że zbieranie jabłek to ciężka praca, która pochłania wiele sił, energii i nerwów sadowników. Inwestują więc oni w kombajny do jabłek. 

Kombajny do jabłek to sprytne urządzenia, które znacznie upraszczają zbieranie i usuwanie owoców z drzew. Prestiżowe firmy w swoich ofertach posiadają ekonomiczne modele czy też luksusowe nowości techniczne. Zbieranie owoców wcześniej bywało bardzo pracochłonne i męczące z uwagi na to, że trzeba robić to powoli i delikatnie, aby obicia owoców zmniejszyć do minimum. Dzięki nowoczesnym maszynom można jednak podczas rolnictwa skupić się na ważniejszych elementach produkcji. O serwis maszyn również nie należy się martwić – fachowcy dbają o to, aby maszyna działała przez długie lata.

Do czego można wykorzystać jeszcze maszynę oprócz jabłek?

Warto pamiętać jednak, że kombajn do jabłek to nie jedyna możliwość, można go zmodernizować tak, by zbierał inne owoce.

  • kombajn do śliwek – delikatność i precyzja w zbieraniu.
  • kombajn do gruszek- szybkość pracy.

Kombajn do owoców to bardzo ważny element wyposażenia każdego szanującego się sadownika i zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Kombajny do jabłek, śliwek, truskawek, malin i brzoskwini mogą być stosowane głównie do sortowania owoców o różnej rodzajowości (np. jabłka, gruszki), ale także do czyszczenia ich ze skrawków materiału przekazywanego na kompostownię.

Kombajny do owoców są bardzo funkcjonalne, a ich zastosowanie pozwala na skuteczną efektywność pracy. 

Dlaczego Jabłka w diecie są takie ważne?

Jabłka są niezwykle zdrowym owocem. Dzięki nim można uzupełnić w swojej diecie wiele cennych składników, które pomogą zachować zdrowie i witalność. Ta bomba witaminowa powinna znaleźć się w każdej domowej lodówce. Jabłka dostarczają ludzkiemu organizmowi takich substancji jak witamina C, która pomaga wytworzyć nowe komórki; fosfor, który poprawia funkcje układu nerwowego i odporności; potas, który pomaga utrzymać równowagę elektrolitową organizmu; oraz ocet jabłkowy, który ma właściwości przeciwgrzybiczne. 

W Polskich sadach coraz częściej zbiera się jabłka kombajnem. Kombajn do jabłek pozwala zachować wszystkie te cenne składniki odżywcze i smakowe, które są w jabłkach, dlatego że nie powoduje żadnych uszkodzeń owoców. Wszystko, co rośnie w sadzie, jest bardzo delikatne. Jabłka muszą być starannie pielęgnowane przez cały czas, dopóki nie zostaną zebrane. Jeśli zbiór będzie nieudany, można stracić cały rok w pracy. Wiele osób myśli, że wszystkie jabłka są takie same. Ale nie jest to prawda. Owoce te mogą być różnej wielkości i kolorów, a nawet smakować różnie! Powinno się jeść jabłka codziennie na zdrowie. Jak powiadały nasze babcie: Jedno jabłko z wieczora i nie potrzebujesz doktora.