Wędliny to mięsa, które zostały potraktowane solą i innymi przyprawami, aby pomóc zachować ich smak i teksturę. Wędliny mogą obejmować szeroką gamę produktów spożywczych, takich jak kiełbasy, szynki, boczek i rogale. Wędliny mają często wysoką zawartość sodu, więc najlepiej spożywać je z umiarem. Te produkty są świetnym źródłem białka, ale zawierają też dużo sodu – należy je jeść z umiarem. Wędliny zawierają również duże ilości azotanów i azotynów, które mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów raka, dlatego najlepiej ograniczyć ich spożycie. Wędliny obejmują salami, pepperoni, szynkę, bekon czy parówki.
Jak powstają wędliny?
Aby zrobić wędliny, surowe mięso jest mieszane z solą, azotanami i azotynami oraz innymi przyprawami, takimi jak zioła i przyprawy. Sól działa jako środek konserwujący i ma za zadanie odciągnąć wodę z mięsa, dzięki czemu mięso zachowuje swój kształt podczas gotowania. Azotany i azotyny stosuje się, aby nadać mięsu czerwonawy kolor i zapobiec rozwojowi bakterii podczas procesu peklowania. Sól i azotany/azotyny tworzą reakcję chemiczną, która konserwuje mięso i zapobiega jego zepsuciu. W zależności od rodzaju mięsa i długości procesu peklowania mięso będzie miało bardzo słony lub dość łagodny smak.
Zalety jedzenia wędlin
Wędliny są bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu, co czyni je zdrowym dodatkiem do wielu planów dietetycznych. Wędliny są również bogate w inne ważne witaminy, w tym B1, B2, B3 i B12, żelazo i cynk. Wędliny mogą być częścią diety zdrowej dla serca. Niektóre badania sugerują, że spożywanie wędlin może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Wędliny są często bogate w pewne minerały, takie jak cynk i żelazo, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Wędliny stanowią szybki i łatwy sposób na dodanie białka i innych składników odżywczych do swojej diety. Wędliny są dostępne w wielu odmianach, więc łatwo jest znaleźć rodzaj, który polubisz jeść. Wędliny mają często niską zawartość węglowodanów i mogą być stosowane jako substytut pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak ryż, makaron czy ziemniaki. Wędliny zawierają dużą ilość sodu, więc najlepiej spożywać je z umiarem.
Konsekwencje spożywania wędlin
Wędliny mają wysoką zawartość sodu i niską zawartość błonnika, co może zwiększyć ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca. Wędliny mają zazwyczaj wysoką zawartość sodu – wiąże się to z wystąpieniem wysokiego ciśnienia krwi, chorób serca i udaru. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu może również zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Wędliny zawierają często duże ilości azotanów i azotynów, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Wędliny często zawierają dużo tłuszczów nasyconych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru.
Który rodzaj kiełbasy jest dla Ciebie najlepszy?
Zarówno pierogi, jak i szynka to wysoko przetworzone mięsa, więc najlepiej ich unikać lub spożywać je tylko okazjonalnie. Mięsa te mają wysoką zawartość sodu, więc nie powinny być spożywane zbyt często. Parówki i szynka zawierają również azotany, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.
Salami jest często wykonane z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, przez co zawiera azotany. Chociaż salami ma wysoką zawartość sodu, zawiera go mniej niż hot dogi i szynka. Salami ma również wysoką zawartość tłuszczu i kalorii, więc powinno być spożywane z umiarem. Pepperoni jest wytwarzane z mieszanki wołowiny, wieprzowiny i przypraw. Również ma wysoką zawartość sodu, ale mniej niż salami i szynka.