Jeśli kochasz naleśniki, to te zdrowe bananowe naleśniki staną się podstawą w Twojej kuchni! Ten przepis na naleśniki wymaga pięciu składników: Olej kokosowy, aby nasmarować patelnię i dodać drobiny smaku, banany – w tym przepisie używamy dwóch rozgniecionych bananów, które doskonałym źródłem błonnika, potasu i witaminy B6,mąka migdałowa – jest to wysokobiałkowa alternatywa dla mąki pszennej. Ma również łagodniejszy smak, więc sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach, mąka owsiana – to kolejna wysokobiałkowa alternatywa dla mąki pszennej, jaja – w tym przepisie używamy dwóch jaj, które niesamowitym źródłem białka. Sprawiają, że naleśniki są puszyste, ekstrakt waniliowy – wanilia jest świetnym dodatkiem do prawie każdego wypieku. Nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga w brązowieniu i karmelizacji, sól – Mała szczypta soli naprawdę wydobywa smak tych naleśników.
Piewszym krokiem jest wymieszanie ze sobą suchych składników w misce. Oznacza to dwa posiekane banany, dwa jajka, dwie łyżki ekstraktu waniliowego i trzy łyżki oleju kokosowego. Aby roznieść banany, możesz umieścić je w torbie na kanapki i rozbić je za pomocą wałka lub umieścić je w misce i użyć widelca. Następnie dodaj mąkę migdałową, mąkę owsianą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Możesz przesiać też suche składniki, aby upewnić się, że nie ma grudek. Na koniec dodaj dwa duże jajka i trzy łyżki oleju kokosowego.
Wymieszaj razem składniki
Jeśli używasz ręcznej trzepaczki, możesz ubić mokre składniki razem w misce. Jeśli używasz miksera, możesz dodać mokre składniki bezpośrednio do misy. Ze względu na naturę mąk bezglutenowych, najlepiej jest dodać mokre składniki do suchych, a nie na odwrót. Dzięki temu mąki nie będą się ze sobą zbijać. – Kluczem do tego, aby Twoje bezglutenowe naleśniki były tak lekkie i puszyste, jak to tylko możliwe, jest ubijanie mokrych składników razem, aż zostaną w pełni połączone.
Proces smażenia
Kiedy naleśniki są gotowe, powinny być złotobrązowe z obu stron i mieć ładną, delikatną skórkę na brzegach. Wnętrze naleśników powinno być puszyste i wilgotne.
Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na nieprzywierającej patelni na małym lub średnim ogniu. Upewnij się, że patelnia jest gorąca przed dodaniem ciasta. Nałóż około 1/4 szklanki ciasta na patelnię, a następnie przechyl i zawiruj patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Smażenie powinno trwać około 2 minut na stronę. Jeśli zauważysz, że brązowieje, szybko zmniejsz ogień. Teraz nadszedł czas na odwrócenie naleśnika. Ważne jest, aby poczekać, aż naleśnik będzie gotowy, zanim go przekręcisz. Jeśli spróbujesz odwrócić go zbyt wcześnie, prawdopodobnie się rozpadnie.
Zamień resztki bananów w muffiny!
Jak już pewnie wiesz, banany mogą być wykorzystane w wielu różnych przepisach. Jednak to, czego możesz nie wiedzieć, to fakt, że można je nawet upiec w muffinach! Jest to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Przygotowanie:
Dwa dojrzałe banany rozgnieć, a następnie wymieszać je z dwóch filiżanek mąki owsianej, 1/2 filiżanki mąki migdałowej, i dwoma łyżeczkami sody oczyszczonej. Opcjonalnie możesz dodać posiekane orzechy lub garść wiórków czekoladowych.