Jeśli chcesz ograniczyć spożycie soli, wybieraj opcje o niższej zawartości sodu, gdy są one dostępne. W większości przypadków będą one miały tylko nieznacznie wyższą zawartość sodu niż ich odpowiedniki o wyższej zawartości sodu. Istnieją jednak pewne super popularne przekąski, które są ogólnie dość wysokie w soli i nie są warte dodanego sodu, jeśli próbujesz obserwować swoje spożycie. Te 10 przekąsek ma tak wysoką zawartość sodu, że może naprawdę dodać się z czasem! h Spójrzmy na 10 najbardziej słonych przekąsek, abyś wiedział, których unikać.

Oreo

Ciasteczka Oreo to jedna z najstarszych marek ciastek na rynku, która do dziś cieszy się ogromną popularnością. Są one jednak niezwykle bogate w sód. Jedno ciasteczko Oreo zawiera 11,5g sodu, co stanowi ponad połowę dziennego zalecenia dotyczącego sodu! Te ciasteczka są tak słone, że mogą być faktycznie niebezpieczne, jeśli są spożywane regularnie. Są one również jednym z najbardziej cukrowych opcji na tej liście, więc nie zapewniają żadnej dodatkowej wartości odżywczej. Jeśli kochasz Oreos, możesz spróbować zmniejszyć spożycie sodu, przechodząc na wersję niskosodową. Alternatywnie, spróbuj użyć Oreos jako łatwej przekąski dla dzieci zamiast kuli, gdy potrzebujesz szybkiego pick-me-up!

Precle

Kąski precli są kolejną bardzo popularną słoną przekąską, która może być warta obserwowania swojego spożycia. Jedna porcja precli zawiera 3,2 g soli, co stanowi ponad połowę zalecanego dziennego spożycia sodu przez cały dzień! Marki precli zazwyczaj zawierają wysokie stężenie sodu, ponieważ większość z nich jest sucha i nie jest wystarczająco słona, aby uznać je za przekąskę. Kęsy precli są często podawane ze słonym sosem, który dodaje jeszcze kilka gramów sodu. Ta kombinacja sprawia, że precle są jedną z najbardziej słonych przekąsek. Jeśli precle są Twoim ulubionym przysmakiem, możesz spróbować zmienić je na precle o niższej zawartości sodu. Ponieważ zawierają one tak dużo sodu, możesz spróbować podać je z sosem o niższej zawartości sodu, takim jak musztarda lub masło.

Krakersy

Krakersy to niskosodowy produkt pszenny, który jest produkowany w małe kawałki o wielkości kęsa. Są one bardzo popularne jako przekąska, zarówno jako pojedyncze krakersy, jak i jako część kanapki. Popularne marki krakersów to Ritz i saltines. Pojedyncza porcja krakersów Ritz zawiera 6,5 g sodu, co stanowi prawie dwukrotność zalecanego dziennego spożycia. Sód w krakersach Ritz jest w dużej mierze spowodowany solą używaną do konserwacji krakersów. Sól jest dodawana do wielu innych krakersów jako środek konserwujący, więc będziesz chciał uniknąć krakersów Ritz, jeśli próbujesz ograniczyć spożycie sodu.

Krakersy są często podawane z lekkim sosem, takim jak miód, syrop lub musztarda, który dodaje dodatkowe 1,9 g sodu. Jeśli uwielbiasz krakersy jako część kanapki, spróbuj zmienić je na odmiany o niższej zawartości sodu. Możesz również spróbować zastąpić sos musztardą lub inną alternatywą o niskiej zawartości sodu.