Jest kilka kwestii , o których należy bezwglednie pamiętać podczas robienia naleśników. Jest to gwarancja tego, że za każdym razem wyjdą lekkie, puszyste i pyszne. Po pierwsze, upewnij się, że ciasto na naleśniki ma odpowiednią konsystencję i jest idealnie gładkie. Dzięki temu naleśniki nie będą miały grudek i łatwiej będzie je odwrócić.

Kiedy dodajesz mleko, upewnij się, że mieszasz je stopniowo, aby się nie rozdzieliło. Dzięki temu naleśniki pozostaną przyjemne w smaku i puszyste. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, sprawdź, czy patelnia jest wystarczająco gorąca. Kiedy wlejesz odrobinę wody na patelnię, powinna ona skwierczeć i natychmiast odparować. Jeśli odparowanie zajmuje dużo czasu, oznacza to, że patelnia nie jest jeszcze gotowa do użytku. Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest utrzymanie naleśników w cieple, umieszczając je na talerzu pokrytym czystym, suchym ręcznikiem papierowym.

Jak już wspominaliśmy, kluczem do puszystych i przepełnionych aromatem i smakiem naleśników jest upewnienie się, że wszystkie składniki zostały ze sobą dobrze połączone. Ponadto jajko powinno mieć temperaturę pokojową, mleko ciepłe, a masło a tyle miękkie, aby móc łatwo je rozgnieść widelcem.

Dodaj owoce i warzywa

Jeśli chcesz dodać więcej witamin i minerałów do swoich naleśników, dlaczego nie poeksperymentować z kilkoma nowymi składnikami? Dodanie do ciasta naleśnikowego borówek, truskawek, malin lub bananów nada im owocowy smak i zwiększy ich zawartość odżywczą. Możesz również dodać startą marchewkę, brokuły lub kalafior, aby uzyskać bardziej wytrawny smak.

Nie zapomnij o białku

Białko jest niezbędne do wzrostu i naprawy mięśni i tkanek i istnieje wiele sposobów, w jaki możesz przemycić je do swoich naleśników. Możesz dodać kilka jajek do swojej mieszanki, aby zwiększyć ilość białka, lub spróbować dodać twaróg, posiekane orzechy lub nasiona.

Jeśli chcesz dodać trochę smaku do swoich naleśników, możesz to zrobić, mieszając proszek do pieczenia ze swoim ciastem naleśnikowym. Dzięki temu sprawisz również że Twoje naleśniki będą bardziej puszyste. Aby zrobić naleśniki z maślanką, dodaj jedną łyżkę proszku do pieczenia do jednej filiżanki maślanki i użyj tej mieszanki zamiast mleka w swoim standardowym przepisie na naleśniki.

Nie ma nic lepszego niż talerz ciepłych naleśników z toną syropu klonowego. To doskonały sposób na rozpoczęcie idealnego dnia. Przyrządzanie naleśników od podstaw może być świetną zabawą dla całej rodziny i warto mieć tę umiejętność w kieszeni na wypadek niezapowiedzianej wizyty przyjaciół.