Barszcz to rodzaj zupy buraczanej występujący w kuchniach na całej półkuli północnej. Podaje się ją schłodzoną, zwykle jako przystawkę lub lekki posiłek. Najpopularniejszy wariant zawiera buraki w lekko słodkim i pikantnym truskawkowym sosie jogurtowym. Jeśli nie jesteś z nim zaznajomiony, przygotuj się na to, że go pokochasz! Barszcz to jedno z tych dań, które sprawiają, że ciągle masz na niego ochotę. Burak, znany jako svid lub sjed w kuchni serbskiej, jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw (surowych lub gotowanych), jakie istnieją. Jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, takie jak między innymi folian, mangan, witamina C i beta karoten. Zupa barszczowa z buraków zapewni Ci wszystkie te korzyści!

gotowane buraki – 500 g bulion z buraków – 500 ml słodka cebula – 1 (mała) pomidor – 1 (mały) papryka czerwona – 1 (mała) orzechy nerkowca – 2 łyżki jogurt – 1 kubek

Przygotuj zupę z barszczu buraczanego, płucząc buraki, obierając je i rozdrabniając. Podgrzej bulion z buraków i dodaj do niego rozdrobnione buraki. Gotować zupę przez około 10 minut, aż buraki będą miękkie. Odcedzić bulion i odstawić pulpę buraczaną. Podgrzać pozostały bulion i dodać cebulę, pomidora i czerwoną paprykę. Dusić, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać orzechy nerkowca i jogurt. Gotować przez około 5 minut, aż jogurt całkowicie się rozpadnie. Przełożyć zupę barszczową do miski do serwowania i schłodzić w lodówce. Można ją podawać jako przystawkę lub jako część lekkiego posiłku.

Składniki zupy barszczowej z buraków

ugotowane buraki – 500 g bulion z buraków – 500 ml słodka cebula – 1 (nieduża) pomidor – 1 (mały) papryka czerwona – 1 (mała) orzechy nerkowca – 2 łyżki jogurt – 1 kubek

Wariacje na temat barszczu

Jeśli uwielbiasz barszcz z buraków, ale chciałbyś, aby profil smakowy był bardziej głęboki, spróbuj dodać do niego trochę startego imbiru. Dla bułgarskiego twista, spróbuj dodać trochę kruszonego sera feta, wraz z kilkoma świeżymi posiekanymi koperkami. Istnieje nieskończenie wiele opcji dla wariacji na ten temat!

Jeśli szukasz lżejszej wersji, spróbuj zastąpić jogurt twarogiem.

Jeśli szukasz lżejszej wersji, spróbuj zastąpić jogurt jakimś twarogiem. Nie krępuj się też dodawać innych warzyw, takich jak pokrojona rzodkiewka, zielony groszek, cukinia, kalafior lub cokolwiek innego, co brzmi dla Ciebie dobrze!

Jeśli uwielbiasz być kreatywny w kuchni, dlaczego nie spróbujesz zrobić tej zupy z barszczu z buraków wegańską pomijając jogurt i orzechy nerkowca? W ten sposób można cieszyć się resztą jego korzyści zdrowotnych, jak również zaoszczędzić trochę czasu!

  • Upewnij się, że bulion używany do robienia zupy z barszczu buraczanego nie jest zbyt kwaśny. Nie chcesz, aby zupa była zbyt kwaśna, ponieważ będzie to kontrastować ze słodyczą buraków. Najlepszą opcją jest użycie łatwego w użyciu płynu, takiego jak rosół z kurczaka lub warzywny.
  • Jeśli robisz dużą partię zupy barszczowej, upewnij się, że przełożysz ją do pojemnika nadającego się do przechowywania w lodówce. Barszcz utleni się, jeśli będzie przechowywany na wolnym powietrzu, więc upewnij się, że trzymasz go w pojemniku, który pozwala na dobrą cyrkulację powietrza.
  • Barszcz może być podawany na zimno lub w temperaturze pokojowej. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, podawaj go schłodzonego.
  • Barszcz można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 do 5 dni.

Barszcz jest jednym z tych dań, które sprawiają, że pragniesz go ponownie i ponownie. Podczas gdy większość z nas kojarzyłaby tę zupę z sezonem zimowym, istnieją sposoby, aby zrobić ją przez cały rok. Ten barszcz z buraków jest zdrowy, a jednocześnie pełen smaku. I nie zapomnij dodać trochę orzechów nerkowca dla dodatkowego białka i minerałów!