Lukrecja zmniejsza ryzyko próchnicy

Dzieci, które jedzą lukrecjowe słodycze, znacznie rzadziej cierpią na próchnicę niż ich rówieśnicy, którzy zajadają się łakociami z cukrem rafinowanym. Co sprawia, że lukrecja pomaga w walce z chorobami zębów?

Lecznicze właściwości lukrecji

Ekstrakt z lukrecji zawiera ponad 20 aktywnych biologicznie związków, które należą do flawonoidów i kumaryn. Dwa z nich wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, zwłaszcza w przypadku bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Związki zawarte w lukrecji chronią również przed paradontozą. Dzięki temu podawanie dzieciom lukrecjowych słodyczy zmniejsza u nich ryzyko zachorowania na choroby zębów i dziąseł, ułatwiając im dbałość o higienę jamy ustnej. W Polsce cukierki i żelki lukrecjowe są mało popularne, jednak świadomi rodzice robią wszystko, by znaleźć je w sklepie i podać dzieciom zamiast czekolady, batoników lub wafelków z cukrem. W ten sposób można pomóc zwłaszcza maluchom, które mają trudności z dokładnym myciem zębów.