Jeśli szukasz sposobu, aby urozmaicić swoje cotygodniowe obiady, to nie musisz szukać dalej niż skromna pieczeń na sobotni wieczór. To klasyczne danie jest tak samo znajome, jak i pocieszające i w sam raz, gdy masz ochotę na coś prostego, ale satysfakcjonującego. A co najlepsze? Nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować… Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!

Co to jest pieczeń?

Pieczeń to danie z kawałka mięsa gotowanego w piekarniku lub na grillu, zwykle z dodatkiem ziół i/lub przypraw jako aromatu. Istnieje wiele odmian, ale najczęstszą jest kawałek wołowiny (np. pieczeń z łopatki baraniej), który jest nadziewany farszem, takim jak bułka tarta, ryż lub jęczmień, a następnie zwykle przyprawiany ziołami, takimi jak rozmaryn i szałwia, cebula, czosnek lub mieszanka dowolnych z nich. Mięso jest następnie pieczone w piekarniku lub pod grillem, aż do momentu, gdy mięso jest ugotowane w całości.

Jak ugotować pieczeń?

W pieczeniu chodzi o to, aby pieczeń równomiernie się upiekła. Kiedy kupujesz pieczeń, będzie ona prawdopodobnie zawinięta w folię lub papierową torbę, co pomoże utrzymać soki wewnątrz mięsa i nie wyciekać na zewnątrz. Po powrocie do domu rozpakowujemy mięso, ale na razie zostawiamy torbę/folię na sobie. Teraz musisz się upewnić, że mięso ma temperaturę pokojową. Włóż mięso do miski i przykryj je zimną wodą. Upewnij się, że woda przykrywa mięso i zmień wodę kilka razy. Postaraj się, aby mięso miało temperaturę pokojową, zanim postawisz je na stole. Możesz również włożyć mięso do lodówki, aby przyspieszyć proces. Kolejnym krokiem jest doprawienie mięsa. Możesz doprawić je teraz lub pod koniec procesu gotowania. Przyprawianie z wyprzedzeniem jest dobrym pomysłem, jeśli gotujesz kilka pieczeni. Przyprawianie pod koniec gotowania trwa dłużej, ale mięso będzie nieco bardziej chrupiące.

Sekret smakowitej pieczeni

Kluczem do przygotowania najlepszej pieczeni jest wybór dobrego kawałka mięsa. Jeśli gotujesz dla jednej osoby, wybierz udziec lub łopatkę. Inną opcją jest kupienie całej pieczeni i samodzielne jej wyrzeźbienie. Najczęściej zadowalamy się tym, co jest oferowane w supermarkecie, ale to niekoniecznie jest złe. Istnieje wiele korzyści wynikających z zastosowania tańszego kawałka mięsa. Pierwszą z nich jest cena. Po drugie, istnieją różne rodzaje wołowiny.

– Upewnij się, że twój piekarnik jest gorący i rozgrzej go do pożądanych ustawień. – Piecz mięso w wysokiej temperaturze. Możesz użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić temperaturę mięsa i odpowiednio dostosować ustawienia. – Obserwuj swoje mięso. Jeśli zauważysz, że mięso zbyt mocno się brązowi, obniż temperaturę. – Unikaj odpoczynku mięsa po ugotowaniu. Odpoczynek oznacza pozwolenie, aby mięso usiadło na talerzu i straciło wilgoć. Najlepiej jest rzeźbić mięso, jak tylko będzie gotowe. – Nigdy nie należy opierać mięsa na kości. Kość będzie się dalej nagrzewać i może przypalić mięso. – Jeśli używasz całej pieczeni, pamiętaj o pozostawieniu odpowiedniej ilości miejsca pomiędzy kośćmi, aby soki mogły swobodnie wypływać. – Nie ma potrzeby podawania do pieczeni wymyślnego posiłku, ale pamiętaj o podaniu dobrych dodatków.

Ułóż swoją pieczeń warstwowo, aby uzyskać najlepsze wykończenie

Kiedy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę i jest gotowe, chcesz dać mu odpocząć, aby soki mogły się równomiernie rozłożyć. To właśnie wtedy chcesz pozwolić mięsu usiąść na talerzu, aby soki mogły się rozprowadzić, a mięso odpocząć. Teraz jest czas, aby dodać kilka pysznych stron, lub kopać w niektórych pyszne resztki. Możesz zostawić mięso, aby odpoczęło, podczas gdy Ty przygotowujesz resztę posiłku lub możesz je pokroić, gdy odpoczywa. Kiedy posiłek jest już gotowy i podany, możesz wykorzystać soki z talerza do zrobienia pysznego sosu.

Odmiany pieczeni

Istnieje wiele różnych rodzajów pieczeni, o różnej ilości tłuszczu i/lub mięsa, a także o różnej cenie. Wszystko, co ma kość, może być zamienione w pieczeń, a jest jeszcze wiele innych rodzajów pieczeni, z których można wybierać. – Pieczeń w garnku to klasyczna pieczeń z całym kawałkiem mięsa, który został zamarynowany na noc, a następnie ugotowany w garnku z dużą ilością warzyw. Pot roasts są świetnym sposobem, aby uzyskać wiele warzyw w posiłku. – Krótka pieczeń żebrowa to kawałek wołowiny z dużą ilością tłuszczu i dużą ilością tkanki łącznej. Choć nie smakuje najlepiej, jest bardzo aromatyczna i może stanowić smaczną pieczeń. – Pieczeń z oka została wycięta z okrągłej części, która ma mniej tłuszczu niż polędwica, ale więcej smaku. – Pieczeń ze schabu jest wycinana z tylnej części schabu i ma chudszy smak niż polędwica. – Pieczeń z zadu jest wycinana z zadu i ma jeszcze mniej tłuszczu niż polędwica.

Kiedy chcesz zaimponować swoim znajomym soczystą i aromatyczną pieczenią, nie musisz rozbijać banku i kupować wymyślnego kawałka mięsa u wymyślnego rzeźnika. Możesz łatwo zrobić pyszne i soczyste pieczenie w domu z odrobiną przygotowania i dużo miłości. Możesz użyć wszystkiego, co jest w sprzedaży i co jest dostępne w Twojej kuchni. Tak więc, czy masz ochotę na coś prostego, ale satysfakcjonującego, czy chcesz zaimponować swoim przyjaciołom i rodzinie soczystą i aromatyczną pieczenią, nie musisz rozbijać banku i kupować wymyślnego kawałka mięsa od wymyślnego rzeźnika. Możesz łatwo zrobić pyszne i soczyste pieczenie w domu z odrobiną przygotowania i dużo miłości.