Jest kilka rzeczy, o których musisz pamiętać gotując ryż. Są to wszystkie ryże, do wszystkich możesz użyć tej samej metody. Czarny ryż i fioletowy ryż są nieklejące, więc nie wymagają żadnych specjalnych metod. – Biały ryż należy namoczyć przez 3 – 6 godzin przed gotowaniem. – Ryż brązowy można ugotować w mniej niż 15 minut. – Im więcej moczysz, tym więcej skrobi ryż nasiąknie. Zatem im więcej wody użyjesz. – Im większe ciśnienie, tym bardziej klejący będzie ryż. Dlatego po zakończeniu gotowania należy zmniejszyć ciśnienie.
Jak sprawdzić, czy ryż został wystarczająco wypłukany?
Test gryzienia powie Ci, czy ryż został odpowiednio wypłukany. Możesz go wypróbować podczas mycia ryżu! Włóż kilka ziaren ryżu do ust i delikatnie je przeżuwaj. Jeśli nadal są jędrne i wcale nie kleją się, nie zostały wystarczająco wypłukane. Płukanie ryżu usuwa nadmiar skrobi z ziaren, co utrudnia gotowanie bez uwalniania lepkiej skrobi po zakończeniu gotowania. Jak więc sprawdzić, czy ryż został wystarczająco wypłukany? Najprostszą metodą jest sprawdzenie testu zgryzu – jeśli ziarna są nadal twarde i al dente, nie zostały wystarczająco opłukane. Jeśli jednak są miękkie i lepkie, z pewnością nie zostały wystarczająco wypłukane przed gotowaniem.
Ryż brązowy
Ryż brązowy można ugotować w mniej niż 15 minut. Ten rodzaj ryżu ma orzechowy smak i stanowi doskonałą wegetariańską przystawkę. Ryż brązowy jest bogaty w minerały i błonnik, dzięki czemu ma mało tłuszczu i kalorii. Uważa się, że jest bardziej odżywczy niż biały ryż. Ryż brązowy jest również łatwiejszy do strawienia, co czyni go lepszym wyborem dla osób z nietolerancją pszenicy, kukurydzy lub jęczmienia. Powinien być spożywany jako część zdrowej, zbilansowanej diety oraz jako posiłek sam w sobie. Ryż brązowy można zazwyczaj znaleźć w dziale azjatyckim lokalnego sklepu spożywczego. Można go również kupić w Internecie. Przechowuj brązowy ryż w szczelnym pojemniku, dzięki czemu zachowa się przez długi czas. Może być spożywany z oliwą z oliwek lub ghee, lub zmieszany z ghee dla aromatycznego dania dodatkowego. Jeśli nie jesteś pewien stanu swojego ryżu, ta metoda powie Ci, czy jest on wystarczająco wypłukany.
Ryż słabej jakości, jak go rozpoznać i uniknąć?
Ryż powinien być jasno biały, bez widocznych ziaren. Ciemniejsze ziarna lub brązowy ryż mogą nadal być dobrej jakości, ale prawdopodobnie będą droższe. Jeśli nie masz pewności co do jakości ryżu, unikaj wykonywania przepisów, które go wymagają. Zamiast tego użyj innego rodzaju ziarna. Jeśli planujesz zrobić sushi, unikaj używania ryżu o niskiej jakości, ponieważ spowoduje to zawilgocenie sushi. Podobnie, jeśli używasz go w przepisie wymagającym ziaren al dente, ryż będzie zbyt wilgotny. Najlepszym sposobem na uniknięcie stosowania ryżu złej jakości jest po prostu całkowite unikanie jego stosowania. Jeśli musisz go użyć, sprawdź jego jakość i staraj się używać najtańszych dostępnych ziaren. Należy również pamiętać o dokładnym umyciu ryżu przed gotowaniem.
Porady i sztuczki podczas gotowania ryżu
– Gotuj ryż w urządzeniu do gotowania ryżu. – Do mieszania ryżu używaj drewnianej łopatki. Unikaj metalowych przyborów, ponieważ uszkodzą one ryż. – Nie myj ryżu przed jego spożyciem. Skrobia znajdzie się na języku, przez co będziesz czuł się pełny. – Nie płucz ryżu po jego umyciu. Płukanie go usuwa kleistą skrobię. – Pozwól ryżowi całkowicie ostygnąć przed przechowywaniem go w szczelnym pojemniku. – Jeśli planujesz użyć ryżu w jakimś przepisie, poczekaj aż całkowicie ostygnie przed przechowywaniem go w szczelnym pojemniku.
Gotowanie ryżu – przepis
Po odpowiednim umyciu ryżu, możesz przygotować jego idealną porcję. Metoda gotowania ryżu jest prosta. Trzeba go przepłukać pod bieżącą wodą przez około 2 minuty, a następnie dobrze odsączyć. Włóż ryż do garnka i przykryj go co najmniej dwoma centymetrami wody. Doprowadzić garnek do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Mieszaj ryż od czasu do czasu, aby wszystkie ziarna ryżu zostały pokryte wodą. Pozostaw garnek na kuchence na 15 minut, następnie wyłącz ogień i pozwól mu stać przez 5 minut. Po ugotowaniu ryżu możesz go zjeść w takiej postaci lub wykorzystać w swoim ulubionym przepisie. Możesz również przechowywać swój ryż w szczelnym pojemniku do 3 dni.