Uwielbiamy ziemniaki. Nazywane również pyrami czy kartoflami, od lat królują na naszych stołach. Większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego warzywa. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup czy mięs, a ponadto wchodzi w skład ogromnej liczby innych potraw i przekąsek. Niestety, często się zdarza, że podczas przygotowywania posiłków obierzemy ich za dużo. Co z nimi zrobić w takim przypadku? Jak przechować obrane ziemniaki? Dowiedzmy się!

Ziemniak – skarbnica witamin i minerałów

Statystyczny Polak zjada prawie 100 kg ziemniaków rocznie. To bardzo dużo. Na tle innych mieszkańców Europy można nas nazwać wręcz ”ziemniakożercami”. Z tego powodu uważamy się za specjalistów w zakresie przyrządzania i serwowania ziemniaków. Niestety, nie jest to prawdą. Większość z nas źle przygotowuje ziemniaki. Poczynając od obierania, na gotowaniu kończąc.

Podczas przyrządzania ziemniaków dochodzi nie tylko do strat wartościowej witaminy C, ale wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Aby te ubytki zminimalizować, należy przede wszystkim unikać grubego obierania. Warstwa o grubości 2-3milimetrów bezpośrednio pod skórka jest najbardziej wartościową częścią ziemniaka. W przypadku młodych ziemniaków wystarczy je tylko wyszorować przed spożyciem i można zjadać wraz ze skórką. Starsze, dłużej przechowywane ziemniaki, należy jednak obierać grubiej ze względu na zawartość solaniny. Jest to substancja, która spożywana w większych ilościach może wywoływać problemy związane z układem pokarmowym lub nerwowym. Gromadzi się ona przede wszystkim w tak zwanych ”oczkach”, które należy usuwać w pierwszej kolejności.

Jak przechować obrane ziemniaki? Porady dla każdej pani domu

Każdej oszczędnej pani domu przytrafi się sytuacja, że obierze za dużo ziemniaków. Przechowywane w niewłaściwy sposób szybko ciemnieją. Proces ten nie wpływa znacząco na smak ziemniaków, ale na ich walory estetyczne już tak. Na szczęście istnieją proste sposobu ich zabezpieczania, tak aby można je było bez problemu wykorzystać w następnych dniach.

Jak przechować obrane ziemniaki aby nie straciły swoich walorów smakowych i odżywczych ? Po pierwsze, należy je przechowywać w zimnej wodzie, najlepiej w lodówce. Muszą one być w całości pokryte wodą, tak aby całkowicie odciąć dopływ powietrza. Następnie do garnka dodajemy również kilka kropel octu lub soku z cytryny. Obrane ziemniaki staramy się przechowywać jak najkrócej, ponieważ z każdym dniem tracą swoje walory smakowe i odżywcze. W opisany sposób można je przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 3 dni.