Na Węgrzech przez cały rok są sady figowe, gruszkowe i pigwowe. Jednak w miesiącach poprzedzających dzień św. Stefana kraj ten nawiedza rój czarnoopierzonych sępów, które przylatują polować na swój ulubiony pokarm: krew. W tygodniach poprzedzających Boże Narodzenie nie jest trudno znaleźć na Węgrzech miejsce, w którym można coś zjeść, ponieważ hotele, restauracje i puby wypełniają się miejscowymi, którzy przyjechali na obchody Dnia Świętego Szczepana. Podczas gdy w hotelach gotowane są tradycyjne potrawy, takie jak faszerowane liście kapusty i gulasz, osoby zatrzymujące się w węgierskich domkach mogą liczyć na specjalne świąteczne potrawy – takie jak crostini z gęsich wątróbek z sosem chrzanowym lub gęsie wątróbki z sosem szafranowym. Oczywiście we własnym domu warto zaprosić przyjaciół na terrinę z gęsich wątróbek lub paprykarz z gęsich wątróbek, które można podać z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą w Boxing Day (26 grudnia).

Beef liver pâté

Pasztety z wątróbek są popularnym przysmakiem świątecznym we Francji i Hiszpanii, ale ich pochodzenie jest we Francji, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządzano pasztet z wątróbek wołowych. Kiedy w 1317 r. zniesiono wielkopostny zakaz spożywania mięsa, robienie pasztetów z wątróbek zostało ponownie zakazane aż do okresu po Wielkanocy. Obecnie pasztet z wątroby przyrządza się z mieszanki wątroby wołowej i wieprzowej z dodatkiem cebuli, pietruszki, musztardy i przypraw. Do pasztetu dodaje się koniak (lub brandy) i wino albo cydr i rodzynki. To uroczyste danie można podawać jako przystawkę lub jako hors doeuvre, z krakersami lub chlebem.

Pasztet z wątroby wołowej

1 funt wątroby wołowej 2 funty cebuli 1 filiżanka koniaku 2 filiżanki białego wina 2 łyżki soli 1 łyżka czarnego pieprzu 3 liście laurowe 3 łyżki musztardy 1 łyżka imbiru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kolendry Koniak i wino Pokrój cienko wątrobę wołową, następnie pokrój cebulę i wrzuć na patelnię z koniakiem, cebulą i wszystkimi przyprawami. Niech gotuje się na małym ogniu, aż wątroba i cebula będą miękkie. Dodaj białe wino i pozwól mu się zagotować, a następnie dodaj resztę składników. Odcedź wątróbkę i cebulę do robota kuchennego i ubij, aż będzie gładka. Dodaj resztę składników i ponownie przetwarzaj, aż będzie gładka. Weź patelnię do bochenka lub patelnię z pokrywką i zalej mieszaninę wątroby. Jeśli nie masz patelni do bochenka, możesz użyć tortownicy, a nawet dużej miski. Przykryj bochenek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtora do dwóch dni, aż pasztet spęcznieje, a na wierzchu utworzy się skórka. Aby zjeść, wyjmij bochenek ze ściereczki i ostrym nożem odkrój wierzch. Pasztet z wątróbki zalać koniakiem i winem, a następnie ponownie założyć wierzch. Podawać z krakersami.

Paprykarz z gęsiej wątróbki

Paprykarz z gęsich wątróbek to węgierska odmiana pasztetu, ale wątróbkę zastępuje się papryką i koprem włoskim dla uzyskania bardziej intensywnego smaku. Wątróbka gęsia jest również popularnym składnikiem węgierskiego gulaszu i może być podawana z pieczonymi ziemniakami, kiszoną kapustą i piklami zamiast liści kapusty. Paprykarz, czyli węgierskie słowo oznaczające paprykę, można przygotować z papryką słodką lub ostrą. Jeśli chcesz, możesz zmieszać jedną część papryki ostrej z dwiema częściami papryki słodkiej lub użyć tylko papryki słodkiej.

Gose liver terrine

Jeśli chcesz przygotować w domu pasztet z gęsiej wątróbki, możesz również zamiast niego zrobić terrinę z gęsiej wątróbki. Wątróbka gęsia jest bogata w przeciwutleniacz zwany tioflawiną, który może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Aby zrobić terrinę z tioflawiną, najpierw trzeba ją wytrawić poprzez posolenie, a następnie zalanie solanką. Następnie trzeba oczyścić wątrobę, a potem wymieszać ją ze śmietaną i jajkami, aby stworzyć gładką masę.

Szafranowa gęsia wątróbka z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, więc używaj go oszczędnie. Możesz zastąpić kurkumę, aby uzyskać podobny żółty kolor. To danie z gęsiej wątróbki można podać z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Chociaż szafran jest produktem włoskim, roślina ta pochodzi z Indii. Jest uprawiana w regionie Lewantu w Hiszpanii i we wschodniej części Morza Śródziemnego. Szafran rośnie w małym żółtym kwiatku, który kwitnie tylko przez kilka dni każdego lata. Pręciki są starannie suszone, a następnie wykorzystywane do produkcji nitek szafranu, które nadają tej przyprawie charakterystyczny smak i żółty kolor. Szafran jest stosowany zarówno jako środek aromatyzujący, jak i barwnik, uważa się również, że ma wiele zastosowań medycznych.

Faszerowane liście kapusty

Liście kapusty to klasyczne danie węgierskie, które można również podać jako dodatek do świątecznego obiadu. Liście kapusty są nadziewane mięsem mielonym, ryżem i przyprawami, a następnie gotowane na parze, aż staną się miękkie i delikatne. Można je podawać z sosem lub sosem pomidorowym albo z pastą z fasoli lub bobu.

Węgierskie świąteczne ciasto bochenkowe (kalács)

Przepis na węgierski świąteczny bochenek to klasyczny węgierski deser, który robi się z suszonych owoców, orzechów, miodu i czasami brandy. Tradycyjnie ciasto jest ozdobione ornamentem przypominającym owcę. Ciasto to jest zwykle podawane w Wigilię i jest przeznaczone do jedzenia, gdy jest jeszcze ciepłe z piekarnika.

Jeśli chciałbyś mieć tradycyjny świąteczny chleb, który często jest spożywany na noworocznych imprezach, możesz go upiec. Pamiętaj tylko, aby przechowywać go w szczelnym pojemniku, jeśli nie chcesz, aby wyschnął. Możesz go również podawać z filiżanką kawy lub kieliszkiem brandy.