Piękne, lśniące, mocne i gęste włosy to marzenie każdego z nas. jak wiadomo, dieta ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie czy sylwetkę, ale także na stan włosów. Co powinno zatem znaleźć się na naszym talerzu?

Na gęste włosy

Jeżeli chcemy zatrzymać wypadanie włosów i zyskać bujną czuprynę, w naszej diecie nie może zabraknąć takich produktów spożywczych, jak: kasze, ciemny makaron, ciemne pieczywo, otręby, suszone owoce, orzechy, a także czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, takie jak marchew, pomarańcze, czerwona papryka, morele.

Na piękny połysk

Aby włosy błyszczały, w organizmie nie może brakować witamin, a na naszym talerzu powinny znaleźć się takie produkty, jak: chude mięso drobiowe, ryby, jaja, brukselka, sałata, szpinak, brokuły, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, kiełki roślin.

Na wzmocnienie włosów

Pierwiastkiem, który wzmacnia włosy jest cynk. Największe jego ilości znaleźć można w roślinach strączkowych, a także w owocach morza. Na talerzu warto także uwzględnić soję, ziarna dyni oraz żółty ser.